TEST_sthlm

 

När du har bestämt dig för att du vill gå och testa dig för sexuellt överförbara infektioner kan det vara bra att veta var du kan göra det. I Stockholmsområdet finns en rad mottagningar och ungdomsmottagningar som du kan gå till för att testa dig. De flesta mottagningar erbjuder även möjlighet att prata om testning och andra funderingar kring sexuellt överförbara infektioner. Du har rätt till att testa dig gratis och få kostnadsfri behandling för de könssjukdomar som omfattas av Smittskyddslagen. Detta gäller gonorré, hepatiter, hiv, klamydia och syfilis och hepatiter.

Nedan hittar du adress och telefonnummer till olika Guldstjärne-testade mottagningar i Stockholmsområdet. Det innebär att RFSL Stockholm har testat testarna och de här mottagningarna känner vi oss trygga att hänvisa till.  

På vissa mottagningar måste du boka tid innan, på andra kan du bara dyka upp under de kallade drop-in-tiderna.

Venhälsan (NY ADRESS!)

Venhälsan är en mottagning som främst riktar sig till män som har sex med män. Mottagningen har infört drop-in-tider så du behöver i regel inte boka tid i förväg för testning, varken för hiv eller könssjukdomar. Kliniken har endagmottagning för personer som lever med hiv och eneftermiddagsmottagning för alla män som har sex med män. På kvällsmottagningen behöver du inte beställa tid för test för hiv eller könssjukdomar. Är det jättemycket folk som kommer, kan kön komma att stängas tidigare.

Telefon: 08-616 25 00

Öppettider: Måndagar, tisdagar och torsdagar kl 15:00 – 18:00

Adress: Sjukhusbacken 14 på Södersjukhuset, en trappa ned.

Ta grön linje till Skanstull och sen buss 3 mot Södersjukhuset. Blå buss 3 går även från t.ex. Slussen. Kommer du från Gullmarsplan, eller Odenplan/Kungsholmen/Hornstull kan du också ta blå buss 4 som stannar i närheten.

SÖSAM på Södersjukhuset

Den här mottagningen fick 2012 års Guldstjärna av Sexperterna, det är en stor och proffsig mottagning på Södersjukhuset. Tisdagar mellan 08.00-10.00 kan du komma utan att beställa tid i förväg. Men se till att vara där 07.30 då det ofta är kö.

Telefon: 08-616 26 00

Telefontid: Måndagar, tisdagar & torsdagar kl. 07.30-12.00 & 13.00-15-00. Onsdagar & fredagar kl. 07.30- 12.00.

Öppettider: Måndagar, tisdagar & torsdagar kl. 07.45-12.00 & 12.45-15.30. Onsdagar kl. 07.45-12.00. Fre kl. 07.45-14.00

Adress: Sjukhusbacken 10 på Södersjukhuset

Ta grön linje till Skanstull och sen buss 3 mot Södersjukhuset. Blå buss 3 går även från t.ex. Slussen. Kommer du från Gullmarsplan, eller Odenplan/Kungsholmen/Hornstull kan du också ta blå buss 4 som stannar i närheten. Mottagningen ligger på gatuplan.

Järva Mansmottagning

Järva mansmottagning är en klinik som riktar sig till alla män och har god kompetens gällande män som har sex med män och de är inte främmande för frågor som kan vara relevanta för dig som sålt sex. Oavsett varför du besöker kliniken möts du alltid av en man. För att boka tid så ring under telefontid eller använd deras webtidbokning som du hittar via deras hemsida. Det finns också en så kallad drop-in-mottagning på tisdagar. Det betyder att du inte behöver boka tid utan bara gå och dit och ställa dig i kö. 

Adress Rinkebysvängen 70B

Närmaste tunnelbanestation är Rinkeby som ligger på Blå linje mot Hjulsta. Gå mot uppgång Rinkebyallén och gå sen 400 meter längs allén tills du kommer till Rinkebysvängen. Mottagningen ligger precis vid korsningen.

Ungdomsmottagningar

Om du vill besöka en ungdomsmottagning kan du gå in på umo.se. Där hittar du information och kontaktuppgifter till ungdomsmottagningar och mycket annan bra information. Det finns en rad ungdomsmottagningar i Stockholmsområdet. Du kan även fråga din skolsköterska om ungdomsmottagningar. Vi på RFSL Stockholm rekommenderar Stockholms skolors ungdomsmottagning och Kill- och Tjejmottagningen på Maria Ungdom men det finns andra bra också. På Kill- och Tjejmottagningen och Livsstilsmottagningen på Maria Ungdom samt på Stockholms skolors ungdomsmottagningar har de vana av att prata med personer som sålt sex, gör det du också nästa gång du går dit!

På ungdomsmottagningen kan du bland annat

• testa dig för könssjukdomar

• råd om och prova ut preventivmedel

• få gratis kondomer

• diskutera och fråga om sex och sexualitet

• frågor om kärlek och relationer

• prata om olika livsfrågor

• någon att tala med och få hjälp av när du känner dig nere eller deprimerad eller har problem.

• Är du kille och tycker att det är jobbigt att träffa en kvinna på ungdomsmottagning kan det vara bra att vet att en del ungdomsmottagningar har tider för bara killar där man får besöka manlig personal.

Det finns en rad andra mottagningar i Stockholmsområdet där du kan testa dig. Studerar du vid universitet eller högskola finns till exempel särskilda studentmottagningar. Du hittar information om detta på Vårdguiden.se. Där kan du som bor i Stockholm också beställa ett hemtest för klamydia! Du får hem ett provrör som du kissar i, skickar in och får svar via Internet. Jätteenkelt! Klicka här för mer information.

Testningspåminnelse i mobilen! 

Glöm inte att du kan få en testningspåminnelse i mobilen! Messa START SEX till 72105 .Du kan när som helst avbryta prenumerationen genom att messa STOPP SEX  till samma nummer. Meddelandena du får kommer från Sexperterna och nämner inte något om att sälja sex. Beställningen kostar som ett vanligt sms, det vill säga mindre än en krona vanligtvis. Påminnelserna är gratis. Prenumerera och du har en mindre sak att tänka på. Sexperterna Rekommenderar

Populära ämnen