salja_sex_kondom

Att använda kondom är ett effektivt sätt att minska risken för överföring av hiv och många andra könssjukdomar. Kondomer finns i olika storlekar, passformer, smaker och material. Pröva dig fram till vilken som sitter bäst på dig, och ska du träffa en kund är det bra att ta med kondomer i flera storlekar och material. Det finns till exempel kondomer för latexallergiker. Längre ned på sidan finns en storleksguide utifrån vilken omkrets penis har. En kondom som sitter bra är bekvämare att använda.

För att göra analsex bekvämare är glidmedel ett måste. Men det kan även användas vid andra typer av sex och silikonglid fungerar utmärkt som massageolja. Tänk på att bara använda vatten- eller silikonbaserat glid tillsammans med kondom.

Kondomer är inte bara för penisar utan passar även på många leksaker. Kom ihåg att byta kondom om ni är flera som använder samma penis eller dildo eftersom könssjukdomar och hiv kan överföras mellan bottoms genom leksaker.

Penisar och kondomer kommer i olika former och storlekar. För att kondomen ska kännas bra och sitta säkert är det viktigt att den har en storlek och passform som passar för den som ska använda den.

Mediumstora kondomer passar de flesta. Kondomen är töjbar och längre än genomsnittspenis. Kom ihåg att alltid rulla ut hela kondomen, den får gärna sitta lite skrynkligt på penisen. Välj en lite mindre kondom om du har en smalare penis. Om kondomen känns för stor kan du prova att använda penisring för att hålla den på plats. Om du har en grövre penis; välj en lite större kondom. Sitter kondomen lite trångt och du inte har en lite större kondom tillgänglig kan du försöka sätta en liten klick glidmedel på toppen av kuken så brukar det gå lättare.

En del kondomer är profilerade för att passa penisens form, till exempel med extra stor plats för ollonet. Det finns också kondomer som är formade för att klämma åt på något särskilt ställe.

Sexbutiker och kondomerior brukar ha ett större urval än de vanliga inköpsställena. Leta runt i affärer eller på internet och prova dig gärna fram till vilken sort som är bekvmäast och bäst för dig och de du har sex med.

När du ska rulla på kondomen så håll toppen mellan fingrarna och tryck ut luften så att ingen luft hamnar innanför kondomen. Dra tillbaka förhuden, om du eller personen du har sex med har någon. Rulla ut kondomen över hela penisen, om kondomen är längre än penis gör det inget om kondomen veckar sig lite.

Prova att rulla på en kondom själv några gånger så går det lättare när det väl gäller.

Penis omkrets… Kondomens bredd

 • -6 cm 45 mm (eller så kan du använda en femidom.)
 • 7-9 cm 47 mm
 • 9-11 cm 49 mm
 • 11-12 cm 53 mm
 • 12-13 cm 57 mm
 • 13-15 cm 60 mm
 • 15-17 cm 64 mm
 • 17-18 cm 69 mm

Här kommer en lista över kondomer och hur stora de är.

 • KUNG Tight 45 mm
 • My Size 47 mm
 • My Size 49 mm
 • Pasante Trim 49 mm
 • RFSU Tight 49 mm
 • RFSU Profil 53 mm
 • Pasante Regular 54 mm
 • KUNG Original 54 mm
 • Pasante Large 55 mm
 • RFSU Grande 55 mm
 • Durex Fetherlite Elite 56 mm
 • Durex King Size 56 mm
 • My Size 57 mm
 • RFSU Naked (inte latex / non-latex) 58 mm
 • Pasante Sensiva (inte latex / non-latex) 58 mm
 • KUNG Loose 60 mm
 • My Size 60 mm
 • Pasante King Size 60 mm
 • My Size 64 mm
 • My Size 69 mm

Det tekniska

Kondomen tillverkas oftast i gummi (latex). Det finns också kondomer gjorda av olika plastmaterial, till exempel polyuretan som är ett bra alternativ för dig som inte tål latex. Plastkondomer leder dessutom värme bättre vilket kan öka känslan men de är också lite dyrare.

Kondomen är mycket tunn, oftast inte tjockare än några hundradelars millimeter. Samtidigt är kondomen mycket töjbar. Alla kondomer som säljs i Sverige ska vara CE-märkta, vilket innebär att de följer Europastandard med krav på bland annat slitstarkhet och hållfasthet.

Kondomer håller i ca fem år om de är förpackade lufttätt och förvaras i rumstemperatur. Kondomens hållbarhet förkortas om den förvaras varmt eller utsätts för slitage under förvaring, till exempel i plånboken. Förvarar du kondomer i plånboken så byt ut dem varje månad eller om skyddsomslaget är skadat.Sexperterna Rekommenderar

Populära ämnen