FAKTA

GONORRÉ

 

Gonorré är en infektion som orsakas av bakterier och du kan ha gonorré i penis, vagina, anal och i halsen. Det är inte alla som har gonorré som får synliga eller kännbara tecknen på det, men får man det så dyker de ofta upp inom några dagar från överföringstillfället. Om inte gonorré behandlas kan infektionen leda till infektioner i bitestikel och äggledare, vilket i sin tur kan leda till sterilitet. Infektionen kan även leda till svårigheter vid förlossningen och bakterien kan leda till en allvarlig ledinflammation.

Gonorré är betydligt vanligare utomlands än i Sverige, och vissa områden har problem med resistenta bakterier som är lite svårare att behandla. Om du har haft sexuella kontakter utomlands kan det därför vara en bra idé att testa dig när du kommer tillbaka till Sverige.

Överföring

Gonorré överförs vid olika former av sexuell kontakt. Bakterien överförs vid slemhinnekontakt, exempelvis oral-, vaginal- och analsex, men kan även överföras via fingrar eller om man delar på sexleksaker. Kondomen är det mest effektiva skyddet mot överföring av gonorré vid sexuella kontakter, men bakterien överförs mycket lätt. Infektionen kan även överföras till barn i samband med graviditet och förlossning.

I de fall då man får symptom av infektionen, visar sig gonorré fysiskt som inflammationer i urinröret, svalget, slidan och/eller ändtarmen. Det svider mycket när man kissar, och man kan även få flytningar från urinröret.

Gonorré ger dock inte alltid symptom vilket kan göra att man bär på infektionen utan att veta om det. Har man gonorré i svalget ger det ofta inte symptom alls, det vill säga, man märker det inte eftersom det varken känns eller syns. Därför är det bra med regelbundna kontroller på en ungdomsmottagning eller venerologisk mottagning för att ha koll på sin egen sexualhälsa.

Eftersom gonorré kan finnas i hals, vagina, penis och anal måste vårdpersonal testa dig på dessa ställen. Det är därför viktigt att du berättar för dem på vilket sätt du haft sex. På så sätt blir provtagningen korrekt. Hals och anal provas genom att en liten bomullstops snurras mot slemhinnorna i någon sekund. För att undersöka om man har gonorré i könet lämnar man idag ett urinprov så se till att inte kissa direkt innan ett besök. Kommer du in med flytningar kan det vara så att de tar provet med en tops.

Behandling

Gonorré behandlas med antibiotika för att infektionen ska läka ut helt. Om det visar sig att man har gonorré måste man också göra en partnerspårning, då du måste uppge vilka du haft sex med. Det är för att kunna hitta fler som kanske har gonorré. Det kan kännas lite konstigt men det är ett bra sätt att visa omtanke för de man haft sex med. Man ger dem en möjlighet att hålla koll på att de mår bra. Det är det här som är smittspårning – tråkigt ord, men en bra grej!

Blir du partnerspårad, alltså om någon som fått gonorré uppger dig som en sexpartner, måste du gå och testa dig.

Var denna artikel värdefull?

Andra saker vi pratar om
STÖD & INFO

Sexhälsokonferensen / Sexual Health Conference 2023

ENGLISH BELOW 5 och 6 oktober 2023 anordnar RFSL Stockholm/Sexperterna en årlig sexhälsokonferens. Årets tema är sex mot ersättning. Syftet är att hitta nya vägar inom hivpreventionen genom att lyfta målgruppen (personer…

Läs mer
BLOG

Sexperterna/Sexwork Paneler Stockholm Pride 2023

ENGLISH BELOW Sexperternas paneler med fokus på sexarbete under Stockholm Pride inför Sexhälsokonferens 2023 (5-6 oktober 2023)  Under Stockholm Pride introducerade Sexperterna-Sexwork två paneler som fokuserade på både statligt och…

Läs mer
BLOG

Delta i vår samarbetspartners studie

Mitt namn är Kira Stellar och jag är också sexarbetare. Jag arbetar med en forskning av ESWA (eswalliance.org) och som pågår i flera länder, om sexarbetares rätt till rättvisa och…

Läs mer