ALKOHOL & DROGER

ALKOHOL

 

Alkohol är den vanligaste drogen i Sverige och är laglig att använda om du har åldern inne. Men det är inte en bra idé att dricka samtidigt som du träffar kunder eftersom ditt omdöme kan svika och det är bra att hålla koll på situationen. Undvik att ta emot dryck, det finns alltid en risk att någon lagt något i ditt glas.

Alkohol en stark drog som dödar betydligt fler personer än alla andra droger tillsammans. När man dricker når alkoholen hjärnan på ett par minuter och påverkar där bland annat det centrala nervsystemet. Till en början känns ruset ofta behagligt – hämningar släpper. Ofta upplever man att den sinnesstämning man är i förstärks. Ju mer man dricker, desto sämre kontroll får man över både känslor och kropp, orken och omdömet sviktar. Fyllan sänker sexuell känslighet och kan göra det svårt att få eller hålla kuken hård. En hög alkoholkonsumtion under längre tid kan orsaka mer långvarig impotens och lägre sexdrift.

Alkohol och läkemedel är vanligtvis ingen bra kombination. Läs den så kallade bipacksedeln som ligger i varje läkemedelsförpackning om hur alkohol och läkemedel ihop påverkar kroppen. Alkohol försämrar ofta omdömet vilket gör att det är dumt att kombinera med andra droger.

Biverkningar: Alkoholförgiftning vid högt alkoholintag. På längre sikt kan hög alkoholkonsumtion bidra till depression och orsaka skador på organ i kroppen – främst hjärnan, hjärtat och levern. Alkohol finns ofta med i bilden vid olycksfall och våld. Det är psykiskt och fysiskt beroendeframkallande.

Stöd

Har du funderat på att dra ner eller helt sluta använda alkohol eller andra droger? Har du börjat använda en medicin på ett destruktivt sätt? Är du orolig för att din vän dricker för mycket? Ibland kan det vara bra att ta hjälp av någon utomstående för råd och stöd. Läs artikeln om Alkohol och drogrådgivning som finns här.

Var denna artikel värdefull?

Andra saker vi pratar om
STÖD & INFO

Sexhälsokonferensen / Sexual Health Conference 2023

ENGLISH BELOW 5 och 6 oktober 2023 anordnar RFSL Stockholm/Sexperterna en årlig sexhälsokonferens. Årets tema är sex mot ersättning. Syftet är att hitta nya vägar inom hivpreventionen genom att lyfta målgruppen (personer…

Läs mer
BLOG

Sexperterna/Sexwork Paneler Stockholm Pride 2023

ENGLISH BELOW Sexperternas paneler med fokus på sexarbete under Stockholm Pride inför Sexhälsokonferens 2023 (5-6 oktober 2023)  Under Stockholm Pride introducerade Sexperterna-Sexwork två paneler som fokuserade på både statligt och…

Läs mer
BLOG

Delta i vår samarbetspartners studie

Mitt namn är Kira Stellar och jag är också sexarbetare. Jag arbetar med en forskning av ESWA (eswalliance.org) och som pågår i flera länder, om sexarbetares rätt till rättvisa och…

Läs mer