FAKTA

HERPES

 

Det finns två olika varianter av herpes, munherpes och könsherpes. Herpes är en virusinfektion och bägge varianterna är mycket vanliga i Sverige. Man räknar med att mellan 50 och 70 procent av den svenska befolkningen har eller har haft symptom på munherpes. 30 procent har antikroppar mot könsherpes.

Har man viruset i kroppen finns det risk för överföring. Denna ökar dock om man har synliga symptom. Munherpes överförs lätt via till exempel kyssar och oralsex mellan läppar, anal och kön. Könsherpes överförs också lätt mellan kön. Man kan alltså ha munherpes i munnen, vid könet och i och runt analen. Könsherpervarianten kan du bara ha i könet.

De flesta får inga symptom av vare sig köns- eller munherpes i anslutning till överföring. Symptomen för könsherpes kommer senare och visar sig först som en rodnad på penis, pung, i och runt slidan, samt skinkorna och ändtarmen. I anslutning till rodnaden bildas blåsor som svider eller kliar. Dessa blåsor brister och då bildas sår som kan ömma eller smärta. Man kan även ha huvudvärk och hög feber.

Munherpes uppträder främst kring munnen men kan överföras till könsorgan och ger då liknande symptom där.

Eftersom herpes orsakas av ett virus kan det inte botas utan man måste leva med viruset i kroppen resten av livet. På grund av detta finns även risk för att symptomen återkommer. Det är dock inte alla som får återkommande symptom, medan andra kan få det flera gånger per år.

Eftersom såväl mun- som könsherpes orsakas av virus finns inget botemedel mot infektionen utan man måste leva med viruset i kroppen. Herpes hindrar dock inte att leva ett normalt liv. Det finns medicin som lindrar symptomen och kortar ned återställningstiden, det vill säga tiden det tar för blåsor och sår att läka. I regel återställs man även utan behandling från symptomen. Utan behandling kan det dock ta upp till 3-4 veckor att bli återställd. Prata med en läkare eller med någon på ditt apotek för att få rekommendationer gällande medicin.

Var denna artikel värdefull?

Andra saker vi pratar om
STÖD & INFO

Sexhälsokonferensen / Sexual Health Conference 2023

ENGLISH BELOW 5 och 6 oktober 2023 anordnar RFSL Stockholm/Sexperterna en årlig sexhälsokonferens. Årets tema är sex mot ersättning. Syftet är att hitta nya vägar inom hivpreventionen genom att lyfta målgruppen (personer…

Läs mer
BLOG

Sexperterna/Sexwork Paneler Stockholm Pride 2023

ENGLISH BELOW Sexperternas paneler med fokus på sexarbete under Stockholm Pride inför Sexhälsokonferens 2023 (5-6 oktober 2023)  Under Stockholm Pride introducerade Sexperterna-Sexwork två paneler som fokuserade på både statligt och…

Läs mer
BLOG

Delta i vår samarbetspartners studie

Mitt namn är Kira Stellar och jag är också sexarbetare. Jag arbetar med en forskning av ESWA (eswalliance.org) och som pågår i flera länder, om sexarbetares rätt till rättvisa och…

Läs mer