FAKTA

KLAMYDIA

 

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige och orsakas av bakterien Chlamydia trachomatis. Infektionen överförs mycket lätt vid oskyddat sex. Sedan 1997 har antalet fall av klamydia ökat konstant. Sett till hela befolkningen har största ökningen skett i åldersgruppen 15-29 år.

Klamydia överförs genom de flesta typer av sexuella kontakter till exempel oralsex, vaginalsex och analsex. Infektionen kan också överföras med fingrar och sexleksaker. Inkubationstiden för infektionen är kort – från några dygn till ett par veckor.

Man märker ofta inte att man har klamydia, eftersom infektionen inte alltid ger symptom. När klamydia ger symptom är det i form av sveda i urinröret när man kissar och flytningar från urinröret, slidan eller analen och en allmän ”sjukdomskänsla”. Får man symptom kommer dessa vanligen efter en till ett par veckor efter överföring. Eftersom det är så vanligt att man inte märker att man har klamydia är det viktigt att testa sig regelbundet för att hålla koll på sin hälsa.

Oavsett om man får symptom eller inte kan obehandlad klamydia orsaka ledbesvär samt bitestikelinflammation och prostatainflammation. Hos kvinnor kan obehandlad klamydia leda till äggledarinflammation som i sin tur kan leda till sterilitet och problem i samband med graviditet. Det finns även studier som tyder på att klamydia kan leda till sterilitet hos män. Därför är det bra att testa sig regelbundet så att man snabbt kan få behandling om det skulle visa sig att man har fått infektionen, och dels att man tänker på att skydda sig vid sexuella kontakter, genom att använda kondom.

Att testa sig

Eftersom klamydia kan finnas i hals, vagina, penis och anal måste vårdpersonal testa dig på dessa ställen. Det är därför viktigt att du berättar för dem på vilket sätt du haft sex. På så sätt blir provtagningen korrekt. Vagina och penis testas genom att du lämnar ett urinprov. Vissa mottagningen säger att du inte bör kissa två timmar innan, andra säger 30 minuter, ring din mottagning och kolla vad som gäller just där! Hals och anal provas genom att en liten bomullstops snurras mot slemhinnorna i någon sekund. Provtagningen tar ett par minuter. Provtagning och behandling är alltid gratis.

Nu finns det ett sätt att testa dig hemma! Genom att beställa ett provtagningskitt från Vårdguiden så är det nu ännu lättare att testa sig i fitta eller kuk. Glöm inte att du också kan ha klamydia i halsen eller i baken, för provtagning där så måste du testa dig på en vårdcentral eller liknande.

Klamydia botas med antibiotika eftersom det är en bakterieinfektion. Under den tid du tar antibiotika får du inte ha sex med andra eftersom det finns en risk för överföring. Om du har en eller flera partners får även de personerna efter provtagning antibiotika även om man inte kan påvisa infektionen. Detta gör man för att undvika att infektionen överförs mellan dig och den eller de du har sex med.

Var denna artikel värdefull?

Andra saker vi pratar om
STÖD & INFO

Sexhälsokonferensen / Sexual Health Conference 2023

ENGLISH BELOW 5 och 6 oktober 2023 anordnar RFSL Stockholm/Sexperterna en årlig sexhälsokonferens. Årets tema är sex mot ersättning. Syftet är att hitta nya vägar inom hivpreventionen genom att lyfta målgruppen (personer…

Läs mer
BLOG

Sexperterna/Sexwork Paneler Stockholm Pride 2023

ENGLISH BELOW Sexperternas paneler med fokus på sexarbete under Stockholm Pride inför Sexhälsokonferens 2023 (5-6 oktober 2023)  Under Stockholm Pride introducerade Sexperterna-Sexwork två paneler som fokuserade på både statligt och…

Läs mer
BLOG

Delta i vår samarbetspartners studie

Mitt namn är Kira Stellar och jag är också sexarbetare. Jag arbetar med en forskning av ESWA (eswalliance.org) och som pågår i flera länder, om sexarbetares rätt till rättvisa och…

Läs mer