FAKTA

KONDYLOM & HPV

 

Kondylom, eller könsvårtor, är en infektion som orsakas av ett så kallat humant papillomvirus (HPV). Inkubationstiden för kondylom är i regel 2-3 månader från överföring, men kan vara mycket längre. Därför kan man leva med kondylom utan att veta om det.

Cellprovtagningar är för dig som har en vagina och sker på gynekologiska mottagningar och ungdomsmottagningar och tas genom att en liten spatel, bommullspinne eller borste stryks mot livmodertappen. Provtagningen tar bara ett par minuter, gör inte ont och är gratis.

Det finns även vaccin mot kondylom och HPV-virus som från och med 2010 ges till alla som är födda som biologiska tjejer födda 1999 eller senare. Vaccinet bör ges innan sexdebuten.

Viruset orsakar vårtor som finns på penis, förhud och ollonets kant, på blygdläpparna, i och runt slidan, på livmodertappen, i och runt analen

Vårtorna kan också förekomma i urinröret. Kondylom kan vara svårt att upptäcka eftersom vårtorna dels är hudfärgade och dels kan vara små och platta. Utöver vårtor orsakar kondylom inga andra symptom. Alla får dock inte vårtor av kondylom, så man kan ha det utan att veta om det. Därför är det bra att regelbundet testa sig för kondylom på en mottagning. Det finns HPV-virus som inte ger synliga vårtor, men som kan leda till förändringar i livmoderhalsen och i förlängningen till livmodercancer. Man undesöker just nu även samband mellan HPV och oral- och äntarmscancer.

Kondylom överförs via anal och vaginal sex. Det finns egentligen inget heltäckande sätt att skydda sig mot kondylom eftersom vårtorna kan sitta på ställen som till exempel inte täcks av en kondom.

Det finns flera olika sätt att behandla kondylom. Det vanligaste är att man i tre dygn penslar på en sur lösning på vårtorna som kemiskt bort dem. Detta kan upprepas om det skulle behövas. Kondylom kan även behandlas på flera olika sätt beroende på var de sitter. Man kan pensla en blå vätska på dem för att de ska försvinna. En läkare kan skära bort dem eller frysa bort dem. Ett annat sätt är att bränna bort dem med laser eller elektricitet. Det kan vara svårt att få bort kondylomen helt, och därför kan det hända att man får vårtor igen. Infektionen läker dock ofta ut av sig själv inom 4-6 månader.

Ju tidigare man upptäcker kondylom, desto mindre spridning och enklare behandling. Så det finns bara fördelar med att ta reda på om man har kondylom eller inte!

Var denna artikel värdefull?

Andra saker vi pratar om
STÖD & INFO

Sexhälsokonferensen / Sexual Health Conference 2023

ENGLISH BELOW 5 och 6 oktober 2023 anordnar RFSL Stockholm/Sexperterna en årlig sexhälsokonferens. Årets tema är sex mot ersättning. Syftet är att hitta nya vägar inom hivpreventionen genom att lyfta målgruppen (personer…

Läs mer
BLOG

Sexperterna/Sexwork Paneler Stockholm Pride 2023

ENGLISH BELOW Sexperternas paneler med fokus på sexarbete under Stockholm Pride inför Sexhälsokonferens 2023 (5-6 oktober 2023)  Under Stockholm Pride introducerade Sexperterna-Sexwork två paneler som fokuserade på både statligt och…

Läs mer
BLOG

Delta i vår samarbetspartners studie

Mitt namn är Kira Stellar och jag är också sexarbetare. Jag arbetar med en forskning av ESWA (eswalliance.org) och som pågår i flera länder, om sexarbetares rätt till rättvisa och…

Läs mer