FAKTA_detjuridiska

Sexköpslagen

För dig som säljer är det bara en sak du behöver veta. Att bara sälja sex är inte olagligt. Polisen kan alltså inte gripa dig och du kan inte bli åtalad för det. Lagen säger däremot att det är förbjudet att köpa sex. Det är alltså personen som köper sex som gör något olagligt.  

Smittskyddslagen

Smittskyddslagstiftningen är en lag som har till uppgift att minska smittspridningen av så kallade “allmänfarliga sjukdomar” i samhället, till exempel att erbjuda gratis testning för hiv och några av könssjukdomarna. Lagen har också till uppgift att minska de negativa effekterna av infektionerna för de som bär på en infektion. I lagen står det att den som har en “allmänfarlig sjukdom” ska göra så mycket man kan för att inte föra infektionen vidare.

Lever du med hiv så har du både rättigheter och skyldigheter. 

  • Du har rätt till gratis bromsmediciner.
  • Du måste informera din partner om att du har hiv.
  • Använda kondom vid analsex, vaginalsex och oralsex. 
  • Du får inte sälja sex om du är hivpositiv. 

 Sexperterna Rekommenderar

Populära ämnen